De sneaky dieetcultuurAls je me al wat langer volgt, heb je me vast wel eens de term ‘dieetcultuur’ zien gebruiken. Maar wat is dat nu precies? In mijn eerste blog leg ik het je graag even uit en toon ik je de sneaky manieren waarop de dieetcultuur ons probeert te beïnvloeden.

De dieetcultuur is een cultuur waarin slank zijn als het allerbelangrijkste wordt gezien. Waarin je enkel succesvol kan zijn als je slank bent. Waarin je allerlei producten wordt aangesmeerd die je ook slank zouden maken.

Hmm, klinkt niet echt aangenaam toch?

In films, series, tijdschriften, reclames,… worden dan ook enkel slanke mensen getoond. Zo krijgen we het idee dat wij er ook zo moeten uitzien, want dat zijn de mensen die we overal rond ons zien.

Het gaat zelfs verder dan dat!

Slank zijn wordt bovendien ook geassocieerd met gezondheid. Hier heerst het idee dat als je je eetgewoonten en beweging aanpast, dat iedereen slank kan worden.

Maar zo werkt het niet.

Net zoals we niet allemaal 1m70 groot zijn, kunnen we niet allemaal een maat 36 hebben.

Net zoals we van een Golden Retriever niet zouden verwachten dat hij even groot is als een Chihuahua, kunnen we van mensen ook niet verwachten dat ze allemaal dezelfde maat hebben.

Dit filmpje geeft nog eens een mooi overzicht waarom we niet allemaal deze maat kunnen hebben.