Mijn beste tips voor goede voornemens

Als het gaat over goede voornemens zijn de meningen vaak verdeeld. Sommigen vinden het zalig om te reflecteren op het afgelopen jaar en doelen op te stellen voor het komende jaar. Terwijl anderen het nogal kunstmatig vinden om enkel op 1 januari  doelen op te stellen.

Hoe jij er ook tegenover staat, ik geef alvast mijn beste tips om haalbare doelen op te stellen, of jij ze nu graag op 1 januari stelt of gelijk welke andere dag.

First things first

✨ Stel een doel op dat bij je past. Als jij niet zo sportief bent, is de kans klein dat het je zal lukken om volgende maand een marathon te lopen.
Oke, ik overdrijf wat, maar je snapt mijn punt. Als je niet zo sportief bent, is het misschien wat te optimistisch om te denken dat je van niets naar 3 keer per week een uur sporten kan gaan. In dat geval is het beter om het langzaam op te bouwen.

✨ Start met iets kleins: door niet onmiddellijk groots te beginnen geef je jezelf tijd om te wenen aan je nieuwe gewoonte. Van zodra dit lukt kan je het natuurlijk stapje voor stapje verder opbouwen.

✨ Maak het zo concreet mogelijk: een voornemen als ‘meer sporten’ is voor velen gedoemd om te mislukken. Maak het voor jezelf zo concreet mogelijk. Het kan helpen om je doel te formuleren in de vorm van ‘als … dan ….’
vb: Als ik op maandagen gedaan heb met werken, ga ik een uur met de hond wandelen in het bos.
Vb: Als ik ’s avond mijn warme maaltijd eet, schep ik een extra lepel groenten op.

✨  Denk op voorhand na op welke momenten je het moeilijk kan hebben en bedenk hier een plan B voor. Zie je het niet zitten om te wandelen in de regen? Bedenk dan op voorhand wat je in de plaats hiervan gaat doen. Dan moet je hier op het moment zelf niet meer bij stilstaan en wordt de drempel om het te doen kleiner.

✨ Zie het niet zwart-wit: als het een keertje wat moeilijker gaat, betekent dit niet dat het je niet lukt. Zie het als een leermoment: wat ging er mis? En wat kan je doen om dit in het vervolg te voorkomen?

✨ Wees lief voor jezelf: het kost tijd om een nieuwe gewoonte te ontwikkelen ❤️