De invloed van je gedachten

Als je in het voorbeeld van hierboven denkt dat je iets verkeerds gezegd hebt (gedachten), zal je je waarschijnlijk wat angstig of schuldig voelen (gevoelens) en zal je minder makkelijk gewoon met je dag verder doen (gedrag).

Als je daarentegen denkt dat je vriend(in) gewoon druk is (gedachten), zal je er geen slecht gevoel bij hebben (gevoelens) en ga je wél gewoon verder met je dag (gedrag).

Je gedachten hebben dus een vrij grote invloed op je leven. Als je vaak last zou hebben van negatieve gedachten probeer er eens wat van een afstand naar te kijken. Is wat je denkt écht de waarheid? Waarschijnlijk niet. Probeer dan even te kijken of er geen andere mogelijke verklaringen zijn. Door je gedachten met een korreltje zout te nemen, zullen je gevoelens en gedrag ook volgen.De grootste eye-opener die ik ooit heb gehad over de invloed van je gedachten is het volgende: je gedachten zijn niet de waarheid.

Je gedachten zijn niet de waarheid.

Laat dat even inzinken.

Wat je denkt is niet per se de waarheid. Stel je even voor dat je een vriend of vriendin een berichtje stuurt en je ziet dat ze het berichtje bekeken hebben, maar je krijgt geen antwoord. Je weet niet wat er bij je vriend of vriendin aan de hand is, dus wat je denkt over de situatie zal waarschijnlijk niet de waarheid zijn.

Zo zou je kunnen denken dat je iets verkeerds gezegd hebt waardoor je geen antwoord krijgt. Of je zou kunnen denken dat je vriend(in) momenteel druk bezig is en je later wel een berichtje zal sturen.

Wist je trouwens dat je gedachten ook een invloed hebben op je gevoelens en vervolgens ook op je gedrag. Ik toon het even in de figuur hieronder.